Na Křivoklátě je vystavena Bible Václava IV.

Na hradě Křivoklátě je vystavena faksimile Václavovy bible se stovkami krásných iluminací. Bible vytvořená pro Václava IV. a jeho manželku je špičkovým dílem své doby. Součástí nové expozice na okruhu celým hradem je i promítání filmu Útěk do křivoklátských lesů v dosud nepřístupných prostorách.

Rukopis vyrobili v druhé polovině 14 století v Praze tehdejší nejlepší iluminátoři. Německy psaná bible zaujme především svou překrásnou výzdobou – na 2 428 stranách formátu 53 x 36,5 cm je 646 miniatur a nespočet žertovných knižních maleb. Kdyby byl tento luxusní a velice drahý manuskript dokončen, je dnes nejrozsáhlejší na světě. Kvalitou je přirovnatelný k mistrovství malířů na dvorech v Paříži, Burgundsku či Miláně. Mimo malované miniatury v textu jsou v bibli i unikátní jinotajné dekorace na okrajích. V rolích symbolů jsou zde namalovány lazebnice patrně ve společnosti Václava IV. a alegorické bytosti jako je ledňáček nebo divý muž. Z Čech odvezl Bibli Václava IV. jeho bratr Zikmund, dnes je originál uložen v Rakouské národní knihovně. Na Křivoklátě je vystaveno šest svazků vědecky přesné kopie Václavovy bible vydané nakladatelstvím Adeva. Kopie byla ručně zlacena plátkovým zlatem. Václavova bible je největším počinem nakladatelství, po pětileté přípravě vycházely jednotlivé díly faksimile v nákladu 780 kusů od roku 1981 do roku 1991. Hodnota kompletní faksimile je téměř půl milionu korun.

Expozice Bible Václava IV. na Křivoklátě se prolíná s výstavou gotického sakrálního výtvarného umění v rytířském sále. Výstavu doplní film Útěk do křivoklátských lesů o králi Václavovi v dobových souvislostech. Film bude promítán na závěr prohlídkového okruhu celým hradem v bývalé privátní prostoře Václava IV., která dosud nebyla běžně přístupná. „Věřím, že tyto změny potěší naše návštěvníky, zejména ty pravidelné, kteří čekají na změnu v našich expozicích. Kompenzujeme tím částečně i to, že není přístupná právě rekonstruovaná velká válcová věž,“ dodává kastelán Petr Slabý. Výstava je součástí projektu Lucemburský rok, kterým NPÚ připomíná rod Karla IV. u příležitosti výročí 700 let os jeho narození. Všichni čtyři čeští králové z lucemburské dynastie prošli Křivoklátem, ale nejtěsnější sepětí s ním měl Václav IV., který svůj hrad hojně využíval a učinil z něj reprezentativní královskou rezidenci.

Film Útěk do křivoklátských lesů – scénář Jiří Kaše (autor prozatím poslední biografie o Křivoklátě), Vojtěch Večeře a Jakub Jauerning, režie Vojtěch Večeře, komentář Jitka Lukešová a Miroslav Táborský, kamera Milan Bednařík.

Fotografie ke stažení

Soubory ke stažení

Související kontakty

Mgr. Petr Slabý

  • vedoucí správy památkového objektu (kastelán)
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 724 151 811
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS v Kroměříži
Zámek 10/1, Janovice u Rýmařova